Antony Worrall Thompson

81.kaczka z grappą i purÉ z batatów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

81.kaczka z grappą i purÉ z batatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze udka

5 łyżek stołowych oliwy

50g mąki pszennej

1 mała saszetka sproszkowanego szafranu lub kilka płatków

1 garść białych winogron bez pestek

1 miarka grappy

2 duże bataty o pomarańczowym miąższu

½ szklanki mleka

75g sera taleggio

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wziąć brytfannę o grubym dnie, ustawić na palniku, wlać oliwę i podgrzewać na silnym ogniu. W tym czasie w moździerzu rozetrzeć szafran z odrobiną mąką. Dodać do mąki, wysypać na talerz, wymieszać. Obtaczać w mące mięso. Umieść na tłuszczu i smażyć, aż będzie złociste z obu stron. Przykryć folią. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut, aż się upiecze. Po 15 minutach zdjąć folię i piec, aby nabrało apetyczne

powrót

Podobne przepisy

Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywny stir-fry
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.