Antony Worrall Thompson

81.kaczka z grappą i purÉ z batatów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

81.kaczka z grappą i purÉ z batatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kacze udka

5 łyżek stołowych oliwy

50g mąki pszennej

1 mała saszetka sproszkowanego szafranu lub kilka płatków

1 garść białych winogron bez pestek

1 miarka grappy

2 duże bataty o pomarańczowym miąższu

½ szklanki mleka

75g sera taleggio

sól

świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wziąć brytfannę o grubym dnie, ustawić na palniku, wlać oliwę i podgrzewać na silnym ogniu. W tym czasie w moździerzu rozetrzeć szafran z odrobiną mąką. Dodać do mąki, wysypać na talerz, wymieszać. Obtaczać w mące mięso. Umieść na tłuszczu i smażyć, aż będzie złociste z obu stron. Przykryć folią. Wstawić do piekarnika na 20-30 minut, aż się upiecze. Po 15 minutach zdjąć folię i piec, aby nabrało apetyczne

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy z czosnkiem i musztardą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.