Antony Worrall Thompson

81.deser z truskawek i mięty


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.81)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

81.deser z truskawek i mięty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

450g truskawek pokrojonych w równe cząstki

20g świeżej posiekanej mięty

1 łyżka stołowa octu balamicznego

2 łyżeczki likieru truskawkowego lub cointreau

1 łyżka stołowa ciemnego cukru



Do podania

2 duże, płaskie bezy

gęsta, kwaskowa śmietana



Przygotowanie

W rondelku rozgrzać ocet z likierem, wsypać cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wystudzić.

Truskawki wymieszać z miętą, polać syropem, wymieszać. Nakładać na bezy. Na owoce nałożyć czubatą łyżkę śmietany, przybrać listkiem mięty.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Holenderski pudding czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.