Antony Worrall Thompson

78.smażony chleb


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.78)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

78.smażony chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

2 jaja

115 ml mleka

sól morska

świeżo zmielony, czarny pieprz

2 grube kromki białego chleba z naciętą „kieszonką”

1 łyżeczka musztardy dijon

2 plastry szynki

2 plastry cheddara

1 łyżeczka oliwy



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do płaskiego naczynia wbić jaja, wlać mleko, dodać sól i pieprz. Starannie ubić. Wnętrze „kieszonki” w chlebie posmarować musztardą, wsunąć szynkę i ser. Zanurzyć chleb w masie jajecznej, pozostawić na 15 minut, raz obracając. Na teflonowej patelni rozgrzać oliwę. Smażyć chleb na średnim ogniu przez 2 minuty, aż będzie złocisty. Przewrócić i smażyć kolejną minutę. Przełożyć na blachę i piec w piekarniku 10 minut, aż ser się roztopi. Przekroić i podawać z ketchupem.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.