Antony Worrall Thompson

75.prosty sos z orzeszków ziemnych


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia chińska

75.prosty sos z orzeszków ziemnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 puszka mleczka kokosowego

500g prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych

300g słodkiego octu ryżowego zwanego „sushi vinegar”

500g cukru

1 ½ łyżki stołowej czerwonej pasty curry

2 łyżki stołowe sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego



Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miski i wstawić do lodówki, aby sos się ściął. Powinien być w smaku orzechowy, słodki i dość ostry. Można go podawać do szaszłyków w stylu azjatyckim z kurczaka, wieprzowiny lub krewetek.

powrót

Podobne przepisy

Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Owoce smażone z cukrem i gorczycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Majonez z pieczonym bakłażanem i czosnkiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.