Antony Worrall Thompson

75.prosty sos z orzeszków ziemnych


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.75)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia chińska

75.prosty sos z orzeszków ziemnych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 puszka mleczka kokosowego

500g prażonych, rozgniecionych orzeszków ziemnych

300g słodkiego octu ryżowego zwanego „sushi vinegar”

500g cukru

1 ½ łyżki stołowej czerwonej pasty curry

2 łyżki stołowe sosu rybnego lub jasnego sosu sojowego



Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucić do miksera i zmiksować na gładką masę. Przelać do miski i wstawić do lodówki, aby sos się ściął. Powinien być w smaku orzechowy, słodki i dość ostry. Można go podawać do szaszłyków w stylu azjatyckim z kurczaka, wieprzowiny lub krewetek.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.09)chutney z pieczarek i rodzynek
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.