Antony Worrall Thompson

73.szybkie patÉ z wątróbek kurczaków


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.73)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

73.szybkie patÉ z wątróbek kurczaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g miękkiego masła

450g wątróbek kurczaków

oczyszczonych i umytych

2 drobno posiekane szalotki

1 łyżeczka miękkich liści tymianku

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 łyżki stołowe brandy

1 łyżeczka esencji sardelowej

½ łyżeczki świeżo zmielonego

czarnego pieprzu

55g roztopionego sklarowanego masła

liść laurowy lub gałązka tymianku do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Na patelni rozgrzać 30g masła, aż się zacznie pienić. Wrzuć wątróbki i smażyć szybko, mieszając, aż będą złociste, ale różowe w środku czyli 4-5 minut. Przełożyć do robota kuchennego. Na tej samej patelni smażyć 15g masła, szalotki, tymianek i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż s

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.