Antony Worrall Thompson

73.patÉ z wieprzowiny w wiejskim stylu


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.73)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

73.patÉ z wieprzowiny w wiejskim stylu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

15g masła

2 rozgniecione ząbki czosnku

450g porów pokrojonych w cienkie plasterki

1 kg mielonej wieprzowiny

1 łyżka stołowa drobno posiekanego tymianku

½ łyżeczki kminu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki soli

400g wątróbek cielęcych pokrojonych w cienkie plastry

1 łyżeczka świeżo zmielonego

czarnego pieprzu

150g boczku w plastrach

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i pory, smażyć, aż zmiękną. Wystudzić. Do miski wrzucić wieprzowinę, dodać przyprawy i starannie wyrobić. Dodać usmażone pory, wymieszać. Podłużne naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami boczku tak, żeby zwisały na zewnątrz. Na dno nałożyć 1/3 masy mięsnej.

powrót

Podobne przepisy

Golonka z kapustą zasmażaną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amerykańskie śniadanie
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.