Antony Worrall Thompson

72.pieczona wołowina z grzybami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.72)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

72.pieczona wołowina z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1.25 kg wołowiny (antrykot)

½ łyżeczki soli

1 łyżka stołowa rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki oliwy

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 240°C. Oczyścić mięso z kości. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię o grubym dnie, którą można wstawić do piekarnika silnie rozgrzać na dużym ogniu. Wlać oliwę i masło, roztopić, aż lekko zbrązowieją. Podsmażyć mięso po obu stronach na brązowo. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, jeśli ma być krwiste, 25 jeśli lubimy średnio wypieczone. Należy je obracać. Przełożyć mięso na półmisek, przykryć folią i zostawić na 5-10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Saltimbocca, czyli „niebo w gębie”
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak pieczony po włosku
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.