Antony Worrall Thompson

71.kurczak duszony w czerwonym winie po burgundzku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.71)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

71.kurczak duszony w czerwonym winie po burgundzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g pszennej mąki doprawionej solą i świeżo zmielonym

czarnym pieprzem

1 cały kurczak podzielony na 12 części (można zastąpić podudziami i pałkami)

1 łyżka stołowa tłuszczu z kaczki (można kupić w puszcze w supermarkecie lub zastąpić tłuszczem spod pieczeni)

50g masła

24 małe szalotki lub młode cebulki bez łupin

4 rozgniecione ząbki czosnku z łupinami

200g wędzonego boczku lub pancetty

pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka przecieru pomidorowego

1-2 butelek czerwonego wina pinot noir

3 gałązki świeżego tymianku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160°C. Do miski wsypać przyprawioną sól. Obtoczyć kawałki mięsa. Mąkę zostawić na później. W dużej brytfannie o grubym dnie na średnim ogniu roztopić tłuszcz kaczki z masłem. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron. Można smażyć porcjami. Wyjąć mięso i odłożyć. Do brytfanny wrzucić szalotki lub cebulki. W razie potrzeby dodać masła lub tłuszczu kaczki. Wymieszać, dorzucić czosnek. Dodać boczek, smażyć, aż wszystkie składniki będą złocistobrązowe. Dodać przecier i wymieszać. Dołożyć mięso i starannie wymieszać. Wlać tyle wina, żeby zakryło wszystkie składniki. Dorzucić

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczaka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia marokańska
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.