Antony Worrall Thompson

70.taquito z wołowiną


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.70)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

70.taquito z wołowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego

3 łyżki stołowe oliwy

1 duża, drobno posiekana cebula

2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

500g mięsa na stek, pokrojonego w 1 cm kostkę

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka zmielonego kminu

1 łyżeczka cukru

3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

100 ml wywaru wołowego

2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

8 gotowych pszennych tortillii



Składniki sosu

250 ml kwaskowej śmietany

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

2 łyżki stołowe letniej wody

3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku



Do podania

dowolna sałata

sok z cytryny

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól



Przygotowanie

Zacząć od zrobienia farszu mięsnego. W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Smażyć kolejne 5-6 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Dodać kolendrę i wymieszać. W tym czasie na suchej patelni podgrzać placki, żeby można je było łatwo zwinąć.



Przygotować sos

Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą. Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty. Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety. Przeciąć na pół, podawać. Sałatę można również podać obok.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jagnięcina kleftiko
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.