Antony Worrall Thompson

70.gnocchi i pollo alla romano czyli kurczak po rzymsku i kluski z kaszy manny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.70)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

70.gnocchi i pollo alla romano czyli kurczak po rzymsku i kluski z kaszy manny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania z kurczaka

3 łyżki stołowe oliwy

1 ekologiczny kurczak ważący 1,75 kg, pokrojony na 8 porcjii

4 posiekane ząbki czosnku

3 łyżki stołowe odsączonych kaparów

20 czarnych oliwek

1 łyżeczka suszonego oregano

1 czerwona papryka, pozbawiona nasion, pokrojona w paski

350 ml białego wina

800g pomidorów z puszki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Składniki klusek

75g masła plus do wysmarowania formy

1 l mleka

250 g kaszy manny

100g startego parmezanu

1 duże, ekologiczne jajo

1 puszka o wadze 400g całych pomidorów

2 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Do podania: garść liści bazylii



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200°C. W płytkiej brytfannie lub na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, obracając, aż będą złocistobrązowe ze wszystkich stron. Dodać czosnek, kapary, oliwki, oregano i paprykę, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Wrzucić pomidory, wymieszać, dzieląc je na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić 40 minut, mieszając od czasu do czasu.



Przygotować kluski

Duże naczynie do zapiekania wysmarować cienko masłem. Wlać mleko do rondla, doprowadzić niemal do wrzenia (nie gotować!) Wsypać kaszę manną, wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Gotować na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając, aż powstanie gładka, dość twarda masa, która będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia, wrzucić 60g masła, 60 g startego parmezanu i żółtko. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać. Przełożyć masę na posmarowaną tłuszczem blachę, wygładzić, aby powstała 2 cm warstwa. Pozostawić do wystygnięcia w temperaturze pokojowej na godzinę, aż lekko stwardnieje. Foremką do ciasta o średnicy 3 cm wyciąć krążki, zagniatając i wycinając krążki również z okrawków, aby zużyć całą masę.

W tym czasie do rondla wlać pomidory z oliwą, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wymieszać, dzieląc pomidory na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Ułożyć kluski w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania tak, żeby na siebie zachodziły i powstała jedna warstwa. Polać sosem, posypać 40g parmezanu, na wierzchu ułożyć kawałki masła. Posypać świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wstawić do piekarnia na 15 minut, aż krawędzie będą złociste. Wyjąć z piekarnika, posypać liśćmi bazylii, podawać z kurczakiem.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekane naleśniki z kurczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Kurczak tikka masala
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Schab pieczony ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.