Antony Worrall Thompson

69.duszona jagnięcina z kluseczkami z ricotty


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.69)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

69.duszona jagnięcina z kluseczkami z ricotty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania mięsnego

2 łyżki stołowe oliwy

900g karkówki jagnięcej z kośćmi

2,5 l wywaru drobiowego

1 cebula

½ główki czosnku

1 gałązka tymianku

1 gałązka rozmarynu



Składniki klusek

500g szpinaku

250g ricotty

1 żółtko

2 łyżki stołowe parmezanu

125 g mąki

500g wywaru jagnięcego, w którym gotował się gulasz



Składniki warzywne

500ml wywaru jagnięcego

100g strąków młodego groszku

50g mrożonego zielonego groszku

1 marchew, pokrojona w 3 cm kawałki

4 małe rzepy

1 cukinia, pokrojona w 3 cm kawałki

12 pomidorków



Przygotowanie gulaszu

Zacząć od zrobienia gulaszu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso po obu stronach, aż będzie brązowe. Przełożyć do dużego rondla. Wlać wywar drobiowy, warzywa i zioła. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować 1 ½ godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wyjąć warzywa i zioła z wywaru, wyrzucić. Odlać wywar, przeznaczony do ugotowania klusek.



Przygotować kluski

Blanszować szpinak we wrzątku przez 30 sekund, wrzucić do wody z kostkami lodu. Odcedzić, odcisnąć, aż będzie suchy. Posiekać. Nad garnkiem z wrzątkiem ustawić miskę, wrzucić ricottę i utrzeć na gładką masę. Wlać żółtko, rozetrzeć, dosypać parmezan. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać szpinak, wymieszać. Z ciasta rolować na dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego. Wywar jagnięcy zagotować w garnku. Wrzucić kluski i gotować 5-8 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy są gotowe.

W tym czasie podgrzać wywar jagnięcy z kawałkami mięsa. Wrzucić wszystkie warzywa poza pomidorami, gotować aż będą al dente, czyli około 6 minut. Naciąć pomidory ostrym nożem, blanszować we wrzątku 5-8 sekund. Wrzucić do miski z zimną wodą. Ostrym nożem zdjąć skórkę. Do głębokich talerzy nałożyć gulasz z warzywami, dodać kluski i pomidorki. Podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.