Antony Worrall Thompson

69.chińska zupa z makaronem udon i kaczką po pekińsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.69)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

69.chińska zupa z makaronem udon i kaczką po pekińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki marynaty

½ łyżeczki chińskie przyprawy 5 smaków

1 łyżka stołowa oleju z prażonego sezamu

3 łyżki stołowe sosu hoi sin

3 łyżki stołowe brązowego cukru

3 łyżki stołowe wody

1 łyżka stołowa ciemnego sosu sojowego

2 piersi kaczki po 175g bez kości, ze skórą



Składniki zupy

1 l wywaru drobiowego

2 suszone grzybki shitake moczone 20 minut w 200 ml gorącej wody

100g posiekanej kapusty pekińskiej

1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego

1 łyżka stołowa wina ryżowego

1 łyżka stołowa octu ryżowego

200 g ugotowanego makaronu udon

3 dymki pokrojone ukośnie

40g kiełków fasoli

1 duża garść posiekanej kolendry

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w płaskim naczyniu, włożyć mięso, dokładnie pokryć marynatą i zostawić, najlepiej na całą noc, ale wystarczy 20 minut.

Rozgrzać lekko patelnię. Położyć mięso stroną ze skórą i smażyć 8-10 minut, aż będzie złociste. Powiększyć płomień, przewrócić mięso i smażyć 1 minutę, aż będzie chrupiące. Włożyć do piekarnika, piec 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, zanim zostanie pokrojone.



Przygotować zupę

Wlać wywar drobiowy do garnka. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Dodać grzybki z płynem, w którym się moczyły i kapustę pekińską. Dolać sos sojowy, ocet i wino ryżowe, wrzucić makaron. Doprowadzić do wrzenia. Posypać dymką, kiełkami i kolendrą. Odprawić do smaku. Nalać do miseczki porcję zupy, ułożyć na wierzchu plasterki mięsa i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne
Szybka zupa gulaszowa z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.