Antony Worrall Thompson

68.zapiekane brzoskwinie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.68)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

68.zapiekane brzoskwinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki masy owocowej

2 puszki brzoskwiń w plastrach

100g miękkiego, brązowego cukru

100g masła

1 łyżka stołowa cynamonu

nieco olejku waniliowego



Składniki ciasta

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cynamonu

250g cukru

3 jaja

250g miękkiego masła



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki masy owocowej wrzucić do rondla, gotować, aż masło i cukier się roztopią. Nie doprowadzać do wrzenia. W tym czasie przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Wbić jaja, dodać masło, wymieszać, aż postanie miękka masa z grudkami. Nie powinna być zbyt wilgotna. Do małego, żaroodpornego naczynia wlać masę owocową, przykryć kawałkami ciasta. Nie musi to być równa, gładka warstwa, a wręcz przeciwnie. Wstawić do piekarnika na 18-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a przy brzegach będzie widoczny wrzący płyn. Wyjąć z piekarnika, nałożyć do 4 miseczek. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można serwować na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Crumble z resztek owoców
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.