Antony Worrall Thompson

66.kurczak malhi z chlebkiem roti


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.66)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

66.kurczak malhi z chlebkiem roti
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki roti,/b>

300g mąki

1 łyżeczka soli

125 ml wody

mąka do podsypywania



Składniki curry

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego

1 drobno posiekana cebula

400 g passaty (przecier pomidorowy)

75g orzechów nerkowca

450g podudzi kurczaka, pokrojonych w paski

1 łyżka stołowa pasty ze świeżego imbiru

1 łyżka stołowa pasty z czosnku

2 łyżki stołowe ghee (klarowane masło)

1 ostra, zielona papryczka chili bez nasion, drobno posiekana

1 łyżka stołowa prażonych ziaren kminu

1 1/2 łyżeczki soli

½ łyżeczki kozieradki

2 łyżeczki garam masala

pęczek posiekanej, świeżej kolendry

sok z ½ cytryny



Przygotowanie roti

Wszystkie składniki wymieszać w misce i zagnieść miękkie ciasto. Odstawić na 30 minut.



Przygotowanie kurczaka

Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć, aż będzie brązowa. Zmiksować w mikserze z passatą i nerkowcam na gładką masę. Do miski wrzucić kurczaka i pastę z czosnku oraz imbiru. Wymieszać starannie, pozostawić na 3-5 minut, żeby mięso się zamarynowało. Na patelni o grubym dnie rozgrzać ghee. Wrzucić chili i smażyć minutę. Dodać kurczaka z przyprawami, smażyć 2-3 minut, aż mięso będzie niemal ugotowane. Dodać sos pomidorowy z 2-4 łyżkami wody. Doprowadzić do wrzenia, dosypać kmin, sól, kozieradkę i garam masalę. Gotować kolejne 12 minut, dorzucić kolendrę, wlać sok z cytryny, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą.



Wziąć porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego, zrolować kulkę na dłoni. Rozwałkować placek o średnicy talerzyka, cały czas podsypując mąkę. Rozgrzać teflonową patelnię i położyć placek. Smażyć 30 sekund po obu stronach. Zdjąć z patelni. Trzymać bezpośrednio nad płomieniem gazu, aż placek wyrośnie, powtórzyć po drugiej stronie. Przechowywać w ciepłym miejscu, piec kolejne placki.

Podawać curry z chlebkami roti.

powrót

Podobne przepisy

Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Tażin z jagnięciny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.