Antony Worrall Thompson

65.plastry wołowiny z pieczonymi ziemniakami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

65.plastry wołowiny z pieczonymi ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ziemniaki

12 małych młodych ziemniaków, wyszorowanych

oliwa z oliwek

1 łyżeczka kminku

1 łyżka gałązek tymianku

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 gałązki małych pomidorków



Wołowina

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu

2 x 200g antrykotów wołowych, grubych na jakieś 2 cm

oliwa z oliwek



Podawać z

100g rukoli

1 łyżką oliwy z oliwek

cytryną w ćwiartkach



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 230º C. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15 minut albo do czasu, aż zmiękną. Odcedzić. Ułożyć je na blasze do pieczenia, każdego ziemniaka zmiażdżyć tłuczkiem do ziemniaków. Skropić je oliwą z oliwek, posypać nasionami kminku, tymiankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piec z ułożonymi obok pomidorkami przez 30 minut lub do czasu, aż staną się chrupiące. Pomidory zdjąć z blachy, kiedy zmiękną.



Wołowina

Sól, pieprz i rozmaryn wymieszać na talerzu. Wołowinę posmarować oliwą z oliwek, a potem z obu stron obtoczyć w mieszance przypraw. Wołowinę dość szybko przesmażyć po jednej stronie na patelni, aż stanie się mocno brązowa. Przewrócić na drugą stroną i szybko smażyć, żeby mięso było średnio wysmażone. Odstawić na bok, żeby odpoczęła. Rukolę wymieszać z oliwą z oliwek. Mięso kroić na plastry grubości palca, układać na dużym talerzu. Podawać z pieczonymi pomidorkami, ćwiartkami cytryny, ziemniakami i rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.