65.kaczka teriyaki z marynowanym ogórkiem

65.kaczka teriyaki z marynowanym ogórkiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.65)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Marynowany ogórek
½ dużego ogórka
1 łyżeczka musztardy Dijon
½ łyżeczka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu ryżowego

Kaczka
4 piersi z kaczki, bez kości i skóry
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oleju roślinnego

Glazura teriyaki
100ml sosu sojowego
100ml sake
3 łyżki cukru

Seler naciowy w tempurze
olej roślinny do głębokiego smażenia
1 żółtka jajka z hodowli ekologicznej
250ml lodowato zimnej wody
125g zwykłej mąki, plus trochę więcej do oproszenia
8 gałązek selera naciowego razem z liśćmi
sól


Przygotowanie ogórka marynowanego
Obrać ogórka, wyskrobać pestki, pokroić na plasterki grubości 1cm. W misce wymieszać musztardę, sól, cukier, i ocet. Plasterki ogórka marynować w tej mieszance przez przynajmniej 15 minut do godziny.

Kaczka
Piersi oczyścić z tłuszczu i ścięgien. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu i smażyć piersi na oleju roślinnym na średnim lub dużym ogniu aż dobrze się przysmażą, ale będą różowe wewnątrz. Potrwa to jakieś 4 minuty na każdą stronę. Zdjąć piersi z patelni. Wszystkie składniki glazury teriyaki wrzucić na patelnię i zagotować, aż stanie się gęsta jak syrop. Z powrotem przełożyć piersi na patelnię, obracać je i polewać sosem przez jakąś minutę. Kiedy kaczka będzie już oblepiona sosem z obu stron, przełożyć piersi na deskę do krojenia i pokroić każdą na 4-5 kawałków.

Przygotować tempurę
Olej rozgrzać w głębokim rondlu z grubym dnem. Jest gotowy, kiedy po wrzuceniu okruszka chleba olej delikatnie skwierczy. (UWAGA: gorący olej jest bardzo niebezpieczny. Nie zostawiać go bez nadzoru).
W małej miseczce ubijać żółtka jajek z wodą, aż się połączą. Dodać mąkę, zamieszać widelcem – pięć razy, nie więcej. Ciasto będzie ma być grudkowate, to połowa sukcesu w przygotowaniu dobrej tempury. Liście selera najpierw oprószyć mąka, a potem zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju przez jakieś 3 minuty aż będą złocisto-brązowe, obracać liście w czasie smażenia, aby smażyły się równomiernie. Wyjmować je łyżka cedzakową, delikatnie doprawić solą. Kaczkę podawać z marynowanym ogórkiem oraz liśćmi selera w tempurze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA