Antony Worrall Thompson

64.gotowany udziec jagnięcy z sosem z kaparów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

64.gotowany udziec jagnięcy z sosem z kaparów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Jagnięcina

1 udziec jagnięcy wagi 2-3kg

2 duże cebula, pokrojone na ćwiartki

1 por, pokrojony na grube plasterki

3 gałązki świeżej pietruszki

4 duże gałązki świeżego tymianku

2 listki laurowe

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Sos

50g masła

1½ łyżki posiekanej świeżej pietruszki

50g zwykłej mąki

2 jajka z ekologicznej uprawy

90ml kremówki

2 łyżki malutkich kaparów

sok z 1 cytryny

sól



Przygotowanie

Jagnięcinę razem z warzywami, ziołami, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem włożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować, zredukować temperaturę do minimum, żeby woda tylko drgała na powierzchni. Naczynie przykryć i gotować na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając wrzącej wody, przez 2½-3 godziny w zależności od wielkości udźca.



Sos

Pół godziny przed końcem gotowania jagnięciny, stopić masło w rondlu na małym ogniu, dodać pietruszkę. Niech się dusi, nie smaży, przez 10 minut. Wmieszać mąkę i stopniowo wlewać, mieszając, 600ml wywaru z jagnięciny, w razie potrzeby odszumować przed dodaniem mąki. Zagotować stale mieszając, zredukować temperaturę, gotować na wolnym ogniu przez dobre 10-20 minut. W czystej misce ubić żółtka ze śmietaną, wmieszać odrobinę gorącego sosu. Śmietanową mieszankę dodawać do sosu, ciągle mieszając, nie pozwalając, aby sos się zagotował, do czasu, aż nieznacznie zgęstnieje. W końcu dodać kapary, sok z cytryny, sól. Spróbować, w razie potrzeby jeszcze doprawić.



Sposób podania

Jagnięcinę kroić tak jak udziec pieczony. Plastry układać na gorącym półmisku z odrobina sosu. Resztę sosu podawać w sosjerce.

powrót

Podobne przepisy

Zawijas drobiowy duszony w pomidorach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.