Antony Worrall Thompson

63.spaghetti z klopsikami z indyka w pomidorowym sosie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

63.spaghetti z klopsikami z indyka w pomidorowym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Klopsiki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula, posiekana

40g tartej bułki

50ml mleka

250g mielonego mięsa z indyka

1 małe jabłko, obrane i starte na tarce

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

½ łyżeczki soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka mąki

2 łyżka oleju słonecznikowego



Sos pomidorowy

1 łyżka oliwy z oliwek

1 średnia cebula, posiekana

1 zmiażdżony ząbek czosnku

400 g krojonych pomidorów

100 ml wody

1 łyżka pomidorowego purée

2 łyżeczka cukru

¼ łyżeczka suszonego oregano

szczypta suszonych płatków chilli

sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Podawać z

250g suchego spaghetti

świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią





Klopsiki

Rozgrzać oliwę na patelni, cebulę smażyć przez jakieś 10 minut, aż zmięknie. W tym czasie moczyć bułkę tartą w mleku przez 10 minut. Do namoczonej tartej bułki dodać mięso, starte jabłko, tymianek, duszoną cebulę, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Ręce oprószyć mąką, formować małe klopsiki (każdy z jednej łyżki masy mięsnej. Rozgrzać olej słonecznikowy na patelni i podsmażyć klopsiki na brązowo. Przełożyć je do rondla z sosem pomidorowym i gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez 8-10 minut.



Sos

Rozgrzać oliwę w rondlu, smażyć cebulę przez 10 minut, aż zmięknie. Dodać zmiażdżony czosnek i dusić przez 1 minutę. Dodać pozostałe składniki, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 7 minut.



Ugotować spaghetti według wskazówek na opakowaniu. Odsączyć, wymieszać z sosem. Posypać odrobiną posiekanej pietruszki lub bazylii. Podawać.

powrót

Podobne przepisy

Omlet makaronowy z grzybowym sosem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Pasta a la Norma
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Shagga

01.02.2011 15:03


łomża

CYTUJ

świetne ! polecam, palce lizać!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.