Antony Worrall Thompson

62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

62.tartaletki z musem z borówek amerykańskich i cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mus

125g borówek amerykańskich (lub innych owoców np. malin, porzeczek truskawek)

sok z ½ cytryny

3 łyżki lemon curd (masy jajeczno-cytrynowej)

200ml kremówki



Tartaletki

200g gotowych kruchych ciasteczek

50g prażonych i posiekanych orzechów laskowych

50g stopionego masła

6 foremek do tartaletek o średnicy 10 cm



Przybranie

25g borówek amerykańskich

skórka z ½ cytryny



Przygotowanie

Borówki razem z sokiem z cytryny przełożyć do małego rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Gotować do czasu, aż borówki zaczną pękać i będą miękkie. Używając blendera ręcznego, borówki zmiksować na gładkie purée. Odstawić do ostudzenia.



Tartaletki

Ciasteczka i orzechy przełożyć do robota kuchennego i drobno pokruszyć. Dodać stopione masło, mieszać do czasu, aż się dobrze połączą. Łyżką nakładać masę do foremek, ściśle przyciskając masę do dna i boków. Włożyć do lodówki, chłodzić przez godzinę.



W tym czasie w dużej misce ubić śmietanę, aż będzie się miękko załamywać. Lemon curd przełożyć do miski, dodać borówkowe purée i dobrze wymieszać. Borówkową masę dodać do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby uzyskać marmurkowy efekt. Tartaletki delikatnie wyjąć z foremek, ułożyć ja na talerzach. Mus borówkowo-cytrynowy wykładać łyżką do tartaletek. Podawać posypane borówkami i startą skórką z cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.