Antony Worrall Thompson

61.gicz jagnięca duszona z warzywami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

61.gicz jagnięca duszona z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania mięsnego

4 gicze jagnięce

6 sardeli z puszki, przekrojonych na pół

12 małych gałązek rozmarynu

12 płatków czosnku

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

55g tłuszczu z kaczki, masła lub tłuszczu spod pieczeni

2 pokrojone marchewki

2 pokrojone łodygi selera naciowego

1 pokrojony por

2 pokrojone cebule

1 główka czosnku podzielona na ząbki

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

½ butelki czerwonego wina

600 ml wywaru drobiowego, jagnięcego lub wody



Składniki sosu

2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

115g boczku pokrojonego w kostkę i zblanszowanego

1 drobno pokrojona marchew

1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego

1 drobno pokrojona cebula

6 obranych ząbków czosnku

2 gałązki tymianku

2 posiekane gałązki rozmarynu

4 pomidory pozbawione nasion i posiekane w kostkę

2 puszki fasoli frażelotki po 375 g, odcedzonej i opłukanej



Składniki gremolaty

3 posiekane ząbki czosnku

5 łyżek stołowych posiekanej natki pietruszki

skórka starta z 2 cytryny



Do podania

2 łyżki stołowe startego parmezanu



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 140°C. Z giczy usunąć większość tłuszczu. Każdą naciąć w trzech miejscach. W każde nacięcie włożyć gałązkę rozmarynu z płatkiem czosnku, owiniętą połówką sardeli. Mięso natrzeć solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Nie potrzeba dużo soli, bo sardele są słone. W brytfannie rozgrzać tłuszcz z kaczki, obsmażyć na nim gicze. Wyjąć i odstawić na bok. Dorzucić warzywa, czosnek i zioła. Smażyć na silnym ogniu, aż zbrązowieją. Wlać wino, wyskrobać z dna przysmażenia, dokładnie wymieszać. Wlać wywar lub wodę, na warzywach ułożyć gicze, przykryć i dusić w piekarniku 2,5 godziny. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć gicze i przełożyć do miski. Trzymać w cieple. Przetrzeć warzywa z sosem lub zmiksować. Odstawić na bok.



Przygotować sos

W dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Wrzucić boczek i smażyć, aż będzie brązowy. Zmniejszyć ogień, dodać wszystkie drobno posiekane warzywa i czosnek. Smażyć 8 minut, aż zmiękną. Dodać tymianek, rozmaryn, pomidory i fasolę. Pogrzać. Sos spod pieczenia mięsa przecedzić przez gęste sito. Dolać do warzyw z fasolą, wymieszać. Polać gicze. Wymieszać składniki gremolaty. Podawać gicze z sosem, posypane gremolatą i parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.