Antony Worrall Thompson

61.dorsz z imbirem na parze ze smażonym ryżem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.61)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia chińska

61.dorsz z imbirem na parze ze smażonym ryżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki dania rybnego

4 grube dzwonka białej ryby, na przykład dorsza, o wadze 115g każdy

1 łyżeczka soli gruboziarnistej

kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, pokrojony w cienkie słupki

1 łyżka stołowa skórki z pomarańczy

1 łyżka stołowa skórki z cytryny

2 dymki, pokrojone w cienkie paseczki

2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego

garść liści bazylii, pokrojonych w cienkie paseczki

1 łyżka stołowa oleju z orzechów ziemnych

1 łyżka stołowa oliwy



Składniki smażonego ryżu

2 rozkłócone, duże jajka ekologiczne

2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe oleju z orzechów ziemnych

dość ryżu, aby wypełnić nim naczynie o pojemności 400 m, ugotowanego i dokładnie wystudzonego

½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

2 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki



Przygotowanie ryby

Wytrzeć dzwonka papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzeć solą. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać imbirem, skórką z pomarańczy i cytryny. Umieść w naczyniu do gotowania na parze. Gotować na małym ogniu około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Wyjąć z naczynia, odlać płyn. Posypać dymką, polać sosem sojowym i posypać bazylią. Rozgrzać olej z orzeszków ziemnych z oliwą, aż będą bardzo gorące. Polać nimi rybę. Natychmiast podawać. Gdy ryba się gotuje, usmażyć ryż. Do miski wlać jaja, olej sezamowy i połowę soli. Wymieszać widelcem i dostawić na bok. Rozgrzać wok na bardzo silnym ogniu. Wlać olej z orzechów ziemnych i gdy zacznie się dymić, wsypać ryż. Smażyć, mieszając 3 minuty, aż będzie dobrze rozgrzany. Powoli wlewać jaja, smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż jaja się zetną. Dodać resztę soli i świeżo zmielony, czarny pieprz. Smażyć, mieszając 2 minuty, dodać dymkę. Wymieszać kilkakrotnie, wyłożyć na talerz i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Pstrąg na zimno z fenkułem w sosie z białego wina i pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Filety z dorsza w cieście piwnym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Halibut w oliwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.