Antony Worrall Thompson

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 obrana i pokrojona w kostkę brukiew

3 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

1 drobno posiekana cebula

2 drobno posiekane marchewki

2 drobno posiekane łodygi selera naciowego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

listki z 6 gałązek tymianku

1,25 l wywaru drobiowego

142 ml śmietany

listki tymianku do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wsypać kostki brukwi na blachę. Skropić 2 łyżkami stołowymi oliwy i doprawić. Piec w piekarniku 25-30 minut, aż będą złocistobrązowe i miękkie, kilkakrotnie obracając.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, marchew, selera, czosnek i tymianek. Smażyć 4-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą brązowe. Dodać

powrót

Podobne przepisy

Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.