Antony Worrall Thompson

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

60.zupa - krem z warzyw korzeniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 obrana i pokrojona w kostkę brukiew

3 łyżki stołowe oliwy

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

1 drobno posiekana cebula

2 drobno posiekane marchewki

2 drobno posiekane łodygi selera naciowego

1 rozgnieciony ząbek czosnku

listki z 6 gałązek tymianku

1,25 l wywaru drobiowego

142 ml śmietany

listki tymianku do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wsypać kostki brukwi na blachę. Skropić 2 łyżkami stołowymi oliwy i doprawić. Piec w piekarniku 25-30 minut, aż będą złocistobrązowe i miękkie, kilkakrotnie obracając.
W tym czasie rozgrzać resztę oliwy w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić cebulę, marchew, selera, czosnek i tymianek. Smażyć 4-5 minut, aż zmiękną, ale nie będą brązowe. Dodać

powrót

Podobne przepisy

Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa ziemniaczana
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa kartoflana z pietruszkowym pesto
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.