Antony Worrall Thompson

59.smażony dorsz z chorizo


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.59)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

59.smażony dorsz z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego

2 dzwonka dorsza po 150-200g ze skórą

100g pasty tapenada z czarnych oliwek

1 łyżka stołowa oliwy

2 liście laurowe

gałązka tymianku

125g kiełbasy chorizo, pokrojonej na kawałki

kilka listków bazylii

1 łyżka stołowa oliwy o smaku bazyliowym

4 szalotki



Składniki warzyw, na których podajemy dorsza

50g pokrojonej w plastry oberżyny

1 łyżka stołowa oliwy

2 małe dymki, zblanszowane i przekrojone na pół

garść czarnych oliwek bez pestek

sok z ½ cytryny

sól i pokruszony, biały pieprz

2 zblanszowane, młode fenkuły

16-20 pomidorków koktajlowych



Składniki sosu pomidorowego

250 ml soku pomidorowego

kilka liści bazylii

2 ząbki czosnku

szczypta cukru



Do podania:

gałązka trybuli



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Odciąć skórę na dzwonkach nie do samego końca, tak, żeby można ją było unieść. Posmarować mięso pod skórą pastą. Ułożyć kilka liści bazylii, zakryć mięso skórą. Przekroić szalotki na pół. Rozgrzać dużą patelnię, którą można wstawiać do piekarnika, wlać oliwę. Położyć rybę skórą do dołu, dodać liście laurowe i tymianek. Smażyć 2 minuty. Przewrócić porcje ryby. Dołożyć pokrojoną kiełbasę i szalotki, wstawić do piekarnika na 3 minuty. Gdy z kiełbasek wytopi się tłuszcz, polać nim rybę i piec kolejne 2 minuty, aż będzie złocista i miękka.



Przygotować warzywa

Oberżyny ułożyć na blasze i piec w piekarniku 10-12 minut. Wyjąć i odstawić. Pokroić fenkuły i dymki. Rozgrzać silnie patelnię i wlać oliwę. Wrzucić fenkuły i dymki, smażyć przez kilka minut. Dodać oliwki, oberżyny, pomidory, wlać sok z cytryny i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i białym pieprzem.



Przygotować sos

Wlać sok do rondla i odparować, gotując na małym ogniu, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Zdjąć z ognia. Dosłodzić do smaku. Wrzucić liście bazylii i czosnek. Zostawić na chwilę, aby nadały sosowi aromat.

Podawać gotowe danie. Na talerz ułożyć porcję warzyw. Na nich umieścić rybę, przybrać trybulą, podawać z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Śledź XXI wieku
Wojciech Modest  Amaro
Przepis z programu Kuchnia polska XXI wieku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone nadziewane kwiaty cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.