Antony Worrall Thompson

59.polędwica wołowa po prowansalsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.59)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

59.polędwica wołowa po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania mięsnego

2 kawałki polędwicy wołowej po 100g

2 łyżki stołowe oliwy

1 ząbek czosnku

gałązka tymianku

2 liście laurowe

3 gałązki świeżej trybuli

2 gałązki natki pietruszki



Składniki przystawki z pieczarek

2 pieczarki o dużych kapeluszach

szczypta zmielonego kminu rzymskiego

sól i pokruszony, biały pieprz



Składniki przystawki ze szpinaku

1 łyżka stołowa oliwy

160g liści młodego szpinaku

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

1 ząbek czosnku



Składniki przystawki z pomidorów

1 łyżka stołowa oliwy

2 pomidory bez pestek, pokrojone w paski

2 szalotki pokrojone w piórka

1 drobno posiekany ząbek czosnku



Do podania

100g sera gruyere w plasterkach



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zwinąć polędwicę w rulon, owinąć ściśle w folię spożywczą, żeby utrzymała kształt. Zostawić w lodówce na 1-2 godzin. Wyjąć z lodówki, rozwinąć, uważając, że steki miały nadal ładny kształt. Zdjąć skórkę z kapeluszy pieczarek, usunąć nóżki. Naciąć kapelusze w kratkę. Rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlać 2 łyżki stołowe oliwy, czosnek i zioła. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Położyć mięso na patelni. Obok położyć kapelusze pieczarek. Doprawić pieczarki kminem, solą i pokruszonym białym pieprzem. Całość przysmażyć. Obrócić kapelusze pieczarek. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 6-8 minut, aż mięso będzie takie, jak lubimy. Wyjąć patelnię z piekarnika i odstawić, żeby mięso odpoczęło. Zachować sos spod pieczenia.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy, dorzucić liście szpinaku, które należy mieszać ząbkiem czosnku nabitym na widelec, żeby warzywo nabrało aromatu. Gdy liście zmiękną, doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Równocześnie przyrządzić pomidory. Na kolejnej patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy, dorzucić pomidory, chwilę smażyć, dodać cebulę i czosnek. Usmażyć razem. Doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Silnie rozgrzać grill.

Na talerzach umieścić porcję szpinaku, na nim porcję pomidorów. Na wierzchu umieścić płaty mięsa, obok pieczarki. Na mięsie położyć plasterek sera. Umieścić pod grillem na 30 sekund, aż ser się roztopi. Można to również zrobić opalarką kuchenną. Polać dookoła sosem spod mięsa i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przepiórki w czerwonych winogronach
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polędwiczki wieprzowe po chińsku
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.