Antony Worrall Thompson

58.faszerowana kapusta


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

58.faszerowana kapusta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki kapusty włoskiej

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

115g boczku

pokrojonego w 1 cm kostkę

85g masła

1 drobno posiekana cebula

1 drobno posiekany ząbek czosnku

1 łyżeczka listków tymianku

85g rokforu lub innego

błękitnego sera dojrzewającego

3 łyżki stołowe mascarpone

2 łyżki stołowe orzechów pinii

12 plasterków szynki parmeńskiej

 

 

Przygotowanie:


Zdjąć z obu główek kapusty po 6 zewnętrznych liści. Włożyć do rondla z wrzącą, osoloną wodą. Gotować 4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Wyjąć z wody, odciąć grubą żyłkę biegnącą przez środek liścia i odłożyć. Resztę kapusty posiekać i gotować 8 minut w wodzie, w której gotowały się liście. Odcedzić i wystudzić. Odłożyć na bok.
Na patelni, na silnym ogniu smażyć boczek z 25g masła, aż boczek będzie złocisty. Dodać 25g masła, czosnek, cebulę i tymianek. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Dodać posiekaną kapustę i wymieszać. Dorzucić oba sery, smażyć, mieszając, aż ser

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.