Antony Worrall Thompson

57.linguine z pieczonymi figami i prosciutto


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

57.linguine z pieczonymi figami i prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 świeże

duże figi

8 plasterków prosciutto lub chudego wędzonego bekonu (surowego)

2 szalotki

posiekane

2 ząbki czosnku

posiekane

1 łyżka oliwy z oliwek

100 ml białego wina

200 g sera dolcelatte

300 ml gęstej śmietany

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

15 g posiekanych liści bazylii

15 g posiekanego szczypiorku

40 g parmezanu w cienkich płatkach

400 g makaronu linguine

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Każdą figę zawinąć w 2 plasterki prosciutto lub bekonu. Piec p

powrót

Podobne przepisy

Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.