Antony Worrall Thompson

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.56)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

56.selerowa zupa z orzechami i włoskim chlebem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g łuskanych orzechów laskowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 st. C. Wysypać orzechy na blaszkę i piec przez 6-10 min. Lekko ostudzić, zdjąć skórkę, najlepiej przez ściereczkę. Jeżeli nie są wystarczająco upieczone, wstawić ponownie do piekarnika. Powinny mieć złoto brązowy kolor. Posiekać orzechy i zostawić do przybrania. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230 st. C. Blaszkę na chleb wysmarować dobrze oliwą z oliwek Mąkę i sodę przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać rękami. W mące zrobić zagłębienie, wlać w nie maślankę, kolistymi ruchami mieszać ciasto ręką w jednym kierunku, aż maślanka połączy się z mąką. Wyrobić miękkie ciasto, ale nie zagniatać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt 35x20 cm, przenieść je na blaszkę. Skropić wierzch ciasta

powrót

Podobne przepisy

Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa migdałowa z ryżem i cynamonem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.