Antony Worrall Thompson

56.łosoś all’acqua pazza


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

56.łosoś all’acqua pazza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeży łosoś o wadze 1,5 kg

oczyszczony

4 cytryny pokrojone na ćwiartki

5 ząbków czosnku rozgniecionych

duży pęczek zielonej pietruszki (łodygi grubo posiekane)

200 g małży sercówek

200 g świeżych krewetek

200 g muli

200 g pomidorków koktajlowych

2 szklanki białego wytrawnego wina

8 łyżek oliwy extra virgin

1 kg młodych ziemniaków

3 łyżki pesto

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni C. Położyć łososia na dużej brytfance. Nadziać go cytrynami, czosnkiem i częścią pietruszki. Ułożyć dookoła małże, pomidorki, pozostałe cytryny i czosnek. Na 5 minut przed końcem pieczenia dorzucić krewetki. Polać winem i oliwą, przyprawić solą i pieprzem, pokryć łososia całkowicie pozos

powrót

Podobne przepisy

Solony dorsz po neapolitańsku
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szprotki smażone podane z dressingiem z ajranem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.