Antony Worrall Thompson

55.wołowina rendang


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.55)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

55.wołowina rendang
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Do wołowiny

1 cebula, grubo posiekana

1 łyżka posiekanego imbiru

1 łyżka posiekanego galangal (lub druga łyżka imbiru)

1 łyżka posiekanego czosnku

1 łodyga trawy cytrynowej, obrana z zewnętrznej twardej warstwy i grubo posiekana

2 łyżeczki kurkumy

6 suszonych papryczek chilli, namoczonych w wodzie i grubo posiekanych

2 łyżki oleju słonecznikowego

1 laska cynamonu

6 strączków kardamonu

650 g wołowiny pokrojonej w dwucentymetrową kostkę

4 liście limonki kaffir

skórka z limonki

400 ml mleka kokosowego (z puszki)

1 łyżka pasty tamaryndowej lub sok z limonki

50 g suszonych wiórków kokosowych niesłodzonych

kilka gałązek kolendry do przybrania



Do aromatycznego ryżu

1 łyżka oleju słonecznikowego

1 laska cynamonu

4 strączki kardamonu lekko rozgniecione

250 g ryżu basmati

600 ml wody

2 łyżki posiekanych liści kolendry

sól morska



Przygotowanie

Cebulę, imbir, galangal, czosnek, trawę cytrynową, kurkumę i chilli zmiksować na gładką pastę. W woku rozgrzać olej, smażyć pastę na silnym ogniu aż lekko ściemnieje i stanie się bardzo aromatyczna. Dodać kardamon i przełamaną na pół łaskę cynamonu, smażyć przez kolejną minutę, dodać mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso dobrze się zrumieni. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę tamaryndową i liście i skórkę otartą z limonki. Doprawić solą, dobrze wymieszać. Dusić na wolnym ogniu, często mieszając, przez ok. półtorej godziny. Mięso powinno być bardzo miękkie, a sos powinien niemal w całości odparować. Kiedy mięso się dusi, uprażyć wiórki kokosowe na suchej patelni. (Szybko się przypalają, więc trzeba uważać.) Powinny nabrać brązowego koloru. Zemleć wiórki na proszek lub utłuc je w moździerzu. Kiedy mięso jest gotowe, dodać wiórki i dobrze wymieszać. Ryż dobrze przepłukać na sicie, osączyć. Na głębokiej patelni z pokrywką lub w garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić przyprawy i smażyć przez minutę. Dodać ryż i smażyć, aż ziarna zaczną robić się lekko przezroczyste. Wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli. Zagotować, a potem pozwolić, żeby ryż wolno się gotował, aż niemal cała woda wyparuje. Przykryć pokrywką, po minucie zgasić ogień i zostawić na kolejne pięć minut (nie zdejmować pokrywki). Trzymać w cieple, aż mięso będzie gotowe. Przed podaniem wymieszać ryż z kolendrą. Wyłożyć ryż na talerze, na nim położyć mięso, przybrać gałązkami kolendry. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Boczek z soczewicą
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.