Antony Worrall Thompson

51.bożonarodzeniowy keks mary berry


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

51.bożonarodzeniowy keks mary berry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300g suszonych

posiekanych moreli

225g ciemnych rodzynek

225g rodzynków sułtańskich

225g korynteks

90 ml brandy

225g masła o temperaturze pokojowej

225g jasnego

brązowego cukru muscovado

225g mąki

4 duże jaja

350g przepołowionych

opłukanych i odsączonych wiśni z syropu

skórka z 2 pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


W misce przez noc namoczyć posiekane morele i wszystkie rodzaje rodzynków w brandy. Należy je zostawić w kuchni, rano owoce wchłoną cały alkohol. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć podwójną warstwą pergaminu. Rozgrzać piekarnik do 140°C. W bardzo dużej misce utrzeć cukier z masłem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki, łącznie z

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Paliery serowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Eklerki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pavlova
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.