Antony Worrall Thompson

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g ziemniaków

sól

300g wołowiny

pokrojonej w 1 cm kostkę lub paski

2 obrane i posiekane cebule

listki z 4 gałązek tymianku

posiekany ząbek czosnku

200 ml wywaru wołowego

1 łyżka stołowa ketchupu

nieco czerwonego wina

2 okrągłe placki gotowego kruchego

niesłodkiego ciasta o średnicy 28 cm

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

2 rozkłócone jaja

 

 

Przygotowanie:


Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedzić i odstawić. Na gorącej patelnie smażyć wołowinę, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni. Smażyć na niej cebule, tymianek i czosnek, aż będą miękkie. Dodać mięso. Wlać wywar, ketchup i nieco czerwonego wina. Odparować większość płynu, żeby masa nie była wo

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.