Antony Worrall Thompson

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

50.zapiekanka z wołowiny i ziemniaków w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500g ziemniaków

sól

300g wołowiny

pokrojonej w 1 cm kostkę lub paski

2 obrane i posiekane cebule

listki z 4 gałązek tymianku

posiekany ząbek czosnku

200 ml wywaru wołowego

1 łyżka stołowa ketchupu

nieco czerwonego wina

2 okrągłe placki gotowego kruchego

niesłodkiego ciasta o średnicy 28 cm

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

2 rozkłócone jaja

 

 

Przygotowanie:


Obrać ziemniaki, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie 10 minut, aż nieco zmiękną. Odcedzić i odstawić. Na gorącej patelnie smażyć wołowinę, aż będzie brązowa. Zdjąć z patelni. Smażyć na niej cebule, tymianek i czosnek, aż będą miękkie. Dodać mięso. Wlać wywar, ketchup i nieco czerwonego wina. Odparować większość płynu, żeby masa nie była wo

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.