Antony Worrall Thompson

50.łopatka wieprzowa pieczona z pigwą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

50.łopatka wieprzowa pieczona z pigwą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,25-1,5 kg łopatki wieprzowej

550g pigwy (2 duże sztuki)

2 czerwone cebule

przepołowione i pokrojone w grube plastry

2 średnie chilli

pozbawione nasion i pokrojone w paseczki

4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

3 liście laurowe

2 łyżki stołowe oliwy

30g cukru

30g jasnego

brązowego cukru muscovado

100 ml białego wina

2 łyżki stołowe octu z białego wina

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180°C. Jeśli łopatka została zrolowana, należy usunąć sznurki i ją rozpłaszczyć. Ostrym nożem naciąć na krzyż skórę. Posmarować brytfannę cienką warstwą tłuszczu, Ułożyć mięso, skórą do góry. Obrać pigwy ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić ćwiartki na 2-3 kawałki, zależnie od wielkości owocu. W brytf

powrót

Podobne przepisy

Chili z wołowiny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kulki drobiowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.