
50.łopatka wieprzowa pieczona z pigwą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.50)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Składniki:
1,25-1,5 kg łopatki wieprzowej
550g pigwy (2 duże sztuki)
2 czerwone cebule
przepołowione i pokrojone w grube plastry
2 średnie chilli
pozbawione nasion i pokrojone w paseczki
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
3 liście laurowe
2 łyżki stołowe oliwy
30g cukru
30g jasnego
brązowego cukru muscovado
100 ml białego wina
2 łyżki stołowe octu z białego wina
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Jeśli łopatka została zrolowana, należy usunąć sznurki i ją rozpłaszczyć. Ostrym nożem naciąć na krzyż skórę. Posmarować brytfannę cienką warstwą tłuszczu, Ułożyć mięso, skórą do góry. Obrać pigwy ze skóry, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, podzielić ćwiartki na 2-3 kawałki, zależnie od wielkości owocu. W brytf
Podobne przepisy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Przepis z programu Dietosfera (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
skomentuj przepis