Antony Worrall Thompson

49.pakora z cebuli i szpinaku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.pakora z cebuli i szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

100 g cebuli

25 g liści szpinaku

35 g mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

½ zielonej papryczki chilli

1 łyżeczka uprażonych nasion kolendry

szczypta soli

szczypta sproszkowanej czerwonej chilli

szczypta kurkumy

woda

olej słonecznikowy do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Cebulę obrać i pokroić na plasterki lub posiekać. Liście szpinaku grubo posiekać. Papryczkę chilli oczyścić z nasion i drobno posiekać. Zmieszać w misce cebulę, mąkę z ciecierzycy, szpinak, imbir, papryczkę chilli, kurkumę, sproszkowane chilli i kolendrę. Wlać tyle wody, by powstało gęste ciasto i dobrze wymieszać. Olej rozgrzać do temperatury 180°C we frytownicy (lub w woku, wlewając na głębokość 2,5 cm). Wkładać do oleju porcje masy wielkości piłek do golfa i smażyć (w woku na niewielkim ogniu), aż się zezłocą. Wyjąć z oleju i osączyć na papierze kuchennym. Zwiększyć temperaturę oleju we frytownicy (zwiększyć ogień i podgrzać olej w woku). Wrzucać bhaji do oleju i smażyć drugi raz, aż staną się złocisto-brązowe i chrupiące. Osączyć na papierze kuchennym i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sandwich
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.