Antony Worrall Thompson

49.klopsiki jagnięce w zielonym sosie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.klopsiki jagnięce w zielonym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Klopsiki

500 g mielonej jagnięciny

2 – 3 dymki

2 zielone papryczki chilli

1 łyżka posiekanej natki kolendry

1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

sól do smaku



Sos

5 łyżek oleju roślinnego

2 duże cebule

150 ml jogurtu naturalnego

1 mały pęczek natki kolendry

1 mały pęczek świeżej mięty

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka mielonych nasion fenkułu

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

¼ łyżeczki kurkumy

sól do smaku

800 ml gorącej wody

garść uprażonych płatków migdałowych, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka posiekanej mięty



Ryż

400 g ryżu basmati

2 cytryny

kawałek świeżego imbiru (1 cm)

sól

1 łyżeczka masła

800 ml wody

szczypta kurkumy



Przygotowanie klopsików

Dymki pokroić na cienkie plasterki. Papryczki posiekać (ew. usunąć nasiona). Posiekać natkę kolendry.

Włożyć mięso do miski i dorzucić przyprawy, posolić, dodać dymkę, chilli i kolendrę i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować klopsiki wielkości piłek do golfa (12 sztuk).



Sos

Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i mieszając smażyć 15 minut aż się zrumieni. Łyżką cedzakową przełożyć cebulę do malaksera, zachowując jedną łyżkę cebuli do dekoracji. Dodać jogurt, czosnek, imbir, kurkumę, pieprz, fenkuł, kmin, garam masalę i kolendrę. Oberwać listki mięty z łodyżek i dorzucić do malaksera. Wszystko razem zmiksować na pastę.

Na tej samej patelni rozgrzać olej pozostały po smażeniu cebuli, wrzucić pastę i mieszając smażyć 2 – 5 minut. Wlać wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić klopsiki, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 – 45 minut, częściowo przykryte (olej oddzieli się od sosu). Polać śmietaną, posypać płatkami migdałowymi i zachowaną, zrumienioną cebulą.



Przygotować ryż

Otrzeć skórkę z jednej cytryny, wycisnąć sok z obu. Imbir obrać i pokroić w zapałkę. Opłukać ryż w gorącej wodzie, potem kilka razy w zimnej wodzie. Włożyć ryż do miski, zalać dużą ilością zimnej wody, dodać szczyptę soli i moczyć przynajmniej 30 minut, a następnie osączyć. W dużym garnku umieścić sok i skórkę z cytryny, imbir i szczyptę soli. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, dodać osączony ryż i kurkumę i zamieszać 2 razy. Gotować aż ubędzie płynu.Gdy ryż zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień, położyć na garnku suchą ściereczkę i przykryć pokrywką. Gotować na małym gazie 10 minut (nie podnosić pokrywki!), potem zdjąć z ognia. Nakładać na talerze porcje ryżu, dodać po 3 klopsiki, polać sosem, posypać posiekaną miętą i podawać.



© Reza Mahammad

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Hamburgery
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.