Antony Worrall Thompson

49.fasola urd


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.fasola urd
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g fasoli urd

20 g oleju roślinnego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

75 g koncentratu pomidorowego

szczypta soli

szczypta (białego) pieprzu

szczypta sproszkowanego czerwonego chilli

szczypta przyprawy garam masala

25 g masła

2 łyżeczki śmietany 18% plus odrobina do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Fasolę dobrze wypłukać, włożyć do garnka i zalać dużą ilością wody. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 20 – 25 minut, aż fasola będzie miękka. Odcedzić, zachowując wodę z gotowania. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, dodać przyprawy, czosnek, imbir i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Dodać fasolę i nieco wody z gotowania i gotować 25 – 30 minut, ew. podlewając wodą z gotowania fasoli. Dodać śmietanę, wrzucić masło pokrojone w kostkę, poczekać aż się stopi i wymieszać. Przełożyć do miseczek, skropić po wierzchu śmietaną i podawać z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Brukselka
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pomidory faszerowane mozzarellą i boczkiem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.