Antony Worrall Thompson

49.fasola urd


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

49.fasola urd
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g fasoli urd

20 g oleju roślinnego

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku

75 g koncentratu pomidorowego

szczypta soli

szczypta (białego) pieprzu

szczypta sproszkowanego czerwonego chilli

szczypta przyprawy garam masala

25 g masła

2 łyżeczki śmietany 18% plus odrobina do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Fasolę dobrze wypłukać, włożyć do garnka i zalać dużą ilością wody. Postawić na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 20 – 25 minut, aż fasola będzie miękka. Odcedzić, zachowując wodę z gotowania. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, dodać przyprawy, czosnek, imbir i koncentrat pomidorowy. Dobrze wymieszać i smażyć 2-3 minuty. Dodać fasolę i nieco wody z gotowania i gotować 25 – 30 minut, ew. podlewając wodą z gotowania fasoli. Dodać śmietanę, wrzucić masło pokrojone w kostkę, poczekać aż się stopi i wymieszać. Przełożyć do miseczek, skropić po wierzchu śmietaną i podawać z chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.