Antony Worrall Thompson

48.zupa-krem z kalafiora


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

48.zupa-krem z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

50 g masła

2 średnie cebule

1,5 l bulionu warzywnego

50 g mielonych migdałów

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

100 ml śmietany 36%

posiekana natka pietruszki

prażone płatki migdałów

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kalafior na małe różyczki, zachowując drobne, zielone liście. Cebule obrać i posiekać.
W dużym garnku stopić masło i smażyć cebulę ok. 10 minut aż się zrumieni. Dorzucić kalafior, wymieszać i smażyć chwilę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie 3 – 4 minuty, dodać migdały, wymieszać i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut na małym gazie.
Dodać natkę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać płatkami migdałowymi i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.