Antony Worrall Thompson

48.zupa-krem z kalafiora


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

48.zupa-krem z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kalafior

50 g masła

2 średnie cebule

1,5 l bulionu warzywnego

50 g mielonych migdałów

½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

100 ml śmietany 36%

posiekana natka pietruszki

prażone płatki migdałów

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kalafior na małe różyczki, zachowując drobne, zielone liście. Cebule obrać i posiekać.
W dużym garnku stopić masło i smażyć cebulę ok. 10 minut aż się zrumieni. Dorzucić kalafior, wymieszać i smażyć chwilę. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie 3 – 4 minuty, dodać migdały, wymieszać i gotować pod przykryciem 15 – 20 minut na małym gazie.
Dodać natkę, śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać płatkami migdałowymi i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Klasyczna zupa pomidorowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chałwowa z domowymi sezamkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wegetariańska zupa gulaszowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kremowy chłodnik z bobu, zielonego groszku aromatyzowany wanilią
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.