Antony Worrall Thompson

48.puree z kalafiora


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

48.puree z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kalafior

1 cebula

woda

½ - 1 szklanka śmietany 36%

85 g sera Cheddar

sól

pieprz i gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


Podzielić kalafior na małe różyczki. Cebulę obrać i posiekać. Umieścić kalafior i cebulę w garnku, podlać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Przełożyć kalafior łyżką cedzakową do malaksera. Dodać starty Cheddar, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wlać śmietanę (nie za dużo, żeby puree nie było za rzadkie) i zmiksować na puree. Ew. doprawić do smaku, rozłożyć do miseczek i podawać. Można też używać zamiast puree ziemniaczanego w zapiekankach.

powrót

Podobne przepisy

Szakszuka z chipsami ze słoweńskiej kiełbasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

#rjeikggqrr

06.03.2012 01:10


CYTUJ

ISSKKA <a href="http://tpalzrzafclp.com/">tpalzrzafclp</a>, [url=http://itiuzksbbksa.com/]itiuzksbbksa[/url], http://wajqgqimocgl.com/, http://kjwxhxxkwvbr.com/

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.