Antony Worrall Thompson

47.kurczęta po gruzińsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

47.kurczęta po gruzińsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 młode kurczęta lub perliczki (à 450 g)

80 g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Gotować pęczak w osolonym wrzątku przez około 20 minut, aż będzie miękki. Odcedzić i odstawić.
Opłukać kurczęta pod zimną, bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Obrać i posiekać szalotkę. Grubo posiekać orzechy. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić szalotkę i mieszając smażyć, aż się zeszkli. Dodać wiśnie, zamieszać i smażyć kilka minut, aż wiśnie napęcznieją. Wrzucić na patelnię orzechy i pęczak, zamieszać i smażyć kilka minut, dodać skórkę i sok z cytryny, koncentrat soku z granatów i natkę. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Włożyć nadzienie do wnętrza kurcząt. Obficie wysmarować tuszki masłem i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć kurczęta w dużej brytfannie i wlać na dno wino i sok z granatów. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut, polewając od czasu do czasu sosem z brytfanny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić kurczęta na porcje. Nałożyć na talerze nadzienie, ułożyć na nich mięso i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Pieczony kurczak z selerem korzeniowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pyttipanna
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.