Antony Worrall Thompson

46.chińska sałatka z ziemniaków


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

46.chińska sałatka z ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej roślinny do głębokiego smażenia

500 g średniej wielkości ziemniaków

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka sosu hoisin

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

50 g kiełków fasoli mung

1 mały pęczek dymki

1 łyżka uprażonych nasion sezamu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub we frytownicy (temperatura 190°C). Ziemniaki obrać i pokroić lub zestrugać na mandolinie w długie, cienkie paski. Osuszyć papierem kuchennym. Wrzucić do oleju i smażyć 2 -3 minuty aż staną się złociste i chrupiące. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierze kuchennym. Zmieszać w miseczce ocet, sos hoisin, sos sojowy i olej sezamowy. Papryki oczyścić z nasion i pokroić wzdłuż na długie, cienkie paski. Wrzucić do miski. Dodać kiełki fasoli. Dymkę pokroić ukośnie na cienkie plasterki, dorzucić do miski i wymieszać. Lekko rozdzielić paski ziemniaków, dorzucić do miski z warzywami i wymieszać. Wlać sos i wszystko razem dobrze wymieszać. Posypać sezamem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z bresaolą
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wietnamska sałatka z pieczonym kurczakiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.