Antony Worrall Thompson

45.jambalaya


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

45.jambalaya
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 łyżek oliwy

1 cebula

posiekana

3 kolorowe papryki

pokrojone w kostkę

2 łyżki zmiażdżonego czosnku

250 g chorizo

pokrojonej na kawałki

450 g kurczaka – piersi lub udka

pokrojonego na kawałki

2 papryki Scotch Bonnet albo ostre chilli

czerwona i zielona

posiekane

500 g długoziarnistego amerykańskiego ryżu typu parboiled

1 łyżeczka chilli w proszku

2 łyżki kurkumy

2 łyżki przyprawy kreolskiej: pieprzu kajeńskiego

papryki słodkiej i ostrej w proszku

cebuli w proszku

zmieszanych z solą i pieprzem

1 l bulionu z kurczaka lub wody

pokrojone mieszane warzywa: marchew

groszek

fasolka szparagowa

cukinia (mogą być mrożone)

450 g obranych dużych krewetek tygrysich lub słodkowodnych raków

sól

świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć, dodając po kolei: cebulę, papryki, czosnek, chorizo, kurczaka i warzywa przez 10 min. Dodać chilli. Wsypać ryż, a następnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać składniki. Wlać bulion / wodę, zagotować i zmniejszyć ogień. Mieszać regularnie. Gdy ryż jest prawie ugotowany, ale jeszcze lekko twardawy, dodać mięso krewetek lub raków. Gotować jeszcze ok. 45 min, mieszając. Spróbować i doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Leczo z klopsikami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.