Antony Worrall Thompson

44.comber jagnięcy i sałatka z bulgurem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

44.comber jagnięcy i sałatka z bulgurem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki - jagnięcina:

1 łyżka ziaren kolendry

1 łyżka ziaren kminu rzymskiego

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

2 łyżki harissy (pasty z chilli)

1 łyżeczka soli

2 kawałki combra jagnięcego po 225 – 300 g



Składniki - sałatka z bulgurem:

100 g bulguru średniej grubości

sól

sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy extra vergine

4 łyżki oliwy typu light

sól, świeżo mielony pieprz

4 dojrzałe pomidory, bez skóry i pestek, drobno pokrojone

po 3 łyżki posiekanej kolendry, natki pietruszki o płaskich liściach i mięty



Przygotowanie – jagnięcina:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. W rondlu o grubym dnie uprażyć ziarna kolendry, kminu rzymskiego i pieprzu, aż zaczną pachnieć. Przełożyć je do moździerza, utrzeć na miałki proszek i zmieszać z harissą i solą. Bardzo ostrym nożem ponacinać ostrożnie na skos tłuszcz na combrze tak, żeby nie naruszyć mięsa. Natrzeć comber przygotowaną przyprawową pastą. Rozgrzać patelnię na dużym ogniu i obsmażyć mięso, zaczynając od strony tłuszczu, a potem ze wszystkich stron. Przełożyć mięso na blachę i piec przez 15 min albo dłużej – zależnie od preferowanego stopnia wysmażenia jagnięciny. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 – 15 min w temperaturze pokojowej.



Przygotowanie - sałatka z bulgurem:

Zagotować w garnku osoloną wodę i gotować bulgur przez 5 min, aż będzie miękki. Odlać i przełożyć do dużej miski, a następnie zmieszać z sokiem cytrynowym i 2 łyżkami oliwy extra vergine. Rozgrzać dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy typu light i podsmażyć połowę bakłażana, na dużym ogniu doprawiając go obficie do smaku. Gdy bakłażan jest chrupiący i delikatny, odsączyć na papierowym ręczniku i powtórzyć te czynności z drugą częścią bakłażana. Odstawić go do ostygnięcia, a następnie zmieszać z bulgurem. Przed podaniem dodać pomidory, kolendrę, natkę i miętę. Dobrze wymieszać.

Pokroić comber na porcje i podawać z sałatką z bulgurem na podgrzanych talerzach.



© Merrilees Parker

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.