Grillowane żeberka w słodkim sosie z chrupkimi ziemniaczanymi łódeczkami

Grillowane żeberka w słodkim sosie z chrupkimi ziemniaczanymi łódeczkami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:

Składniki – żeberka
300 ml keczupu
300 ml ciemnego sosu sojowego
125 g płynnego miodu
5 cm kłącza imbiru, obranego i startego
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
5 łyżek sherry
1 łyżeczka anyżu gwiazdkowatego (ewentualnie)
1 łyżka sosu ketjap manis (tajski słodki sos sojowy)
1 łyżka świeżych listków rozmarynu, posiekanych
ok. 2 kg wieprzowych żeberek
woda
1 dymki, drobno posiekane

Składniki - ziemniaczane łódeczki
6 dużych ziemniaków
3 łyżki oliwy
75 g polenty
30 g parmezanu, drobno startego
2 łyżki listków świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie – żeberka
W płaskim podłużnym naczyniu zmieszać keczup, sos sojowy, miód, imbir, czosnek, sherry, ketjap manis, rozmaryn i (ewentualnie) owoce anyżu gwiazdkowatego. Do marynaty włożyć żeberka, przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Przełożyć żeberka do brytfanki, zalać marynatą i wodą tak, żeby przykryć żeberka i doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Rozgrzać górną grzałkę piekarnika. Wyjąć mięso z sosu i ułożyć na metalowej kratce pod grzałką. Sos z brytfanki przelać do rondla i zredukować, aż będzie gęsty i lepki. Piec żeberka pod grzałką po 8 min z każdej strony, od czasu do czasu smarując je sosem przy pomocy pędzla. Mięso można też piec na ogrodowym grillu.

Ziemniaczane łódeczki
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Ponakłuwać umyte ziemniaki widelcem i natrzeć odrobiną oliwy. Ułożyć ziemniaki na kratce w piekarniku i piec przez 40 - 45 min, aż będą się uginać przy naciśnięciu i odłożyć do ostygnięcia. Zimne ziemniaki pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wykroić część miąższu, zostawiając warstwę ok. 5 cm. Posmarować ziemniaczane łódeczki oliwą. Wymieszać w misce polentę, parmezan, rozmaryn, sól i dużą szczyptę pieprzu. Włożyć ziemniaczane łódeczki do tej mieszaniny, następnie strzepnąć nadmiar i ułożyć na blasze do pieczenia skórą do dołu. Wstawić ziemniaki do piekarnika i piec przez 30 min. W połowie tego czasu przełożyć „skórki” na drugą stronę. Piec, aż będą złociste i chrupiące. Żeberka pokrojone na porcje z ziemniakami i gotowanymi kolbami kukurydzy.

© Antony Worrall Thompson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA