43.filet z dorady z miętą i kremowym puree z ziemniaków i czosnku

43.filet z dorady z miętą i kremowym puree z ziemniaków i czosnku
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.43)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:

Składniki - dorada
4 filety z dorady bez łusek i ości
mały pęczek świeżej mięty
1 łyżka oliwy
1 łyżka sklarowanego masła
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sól, świeżo mielony pieprz
sok z 1 cytryny

Składniki - ziemniaki
1 kg sypkich mączystych ziemniaków, obranych
sól
5 ząbków czosnku, obranych
150 g masła
150 ml śmietany kremówki
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie - dorada
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Naciąć skórę filetów w odstępach 2 cm, niezbyt głęboko i włożyć do każdego nacięcia po listku mięty. Rozgrzać patelnię i wlać oliwę i masło. Dodać ząbek czosnku, który może zbrązowieć, ale nie powinien się spalić. Oprószyć filety solą i pieprzem i smażyć na patelni, skórą w dół, ok. 3 min. Delikatnie odwrócić kawałki ryby i wstawić do piekarnika, żeby „doszły” (ok. 4 min).

Przygotowanie - ziemniaki
Pokroić ziemniaki na równe kawałki, zalać zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, dodać ząbki czosnku. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Odsączyć i osuszyć nad małym płomieniem. Dodać masło i śmietanę, podgrzewać, aż masło się stopi i starannie ugnieść i wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Nakładać porcje ziemniaków z filetem z dorady i polać odrobiną oliwy z miętą oraz oprószyć grubą morską solą.

© Martin Blunos

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA