Antony Worrall Thompson

42.duszona wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

42.duszona wieprzowina w słodko-kwaśnym sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy

1,75 kg szynki albo łopatki wieprzowej

2 cebule

pokrojone na plasterki

200 ml wytrawnego czerwonego wina

200 ml bulionu z kurczaka lub wody

sól

świeżo mielony pieprz

175 ml czerwonego octu winnego

75 g cukru

50 g gorzkiej czekolady

posiekanej

150 g rodzynek

75 g orzeszków piniowych

uprażonych na suchej patelni przez 3 min

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Rozgrzać duży rondel albo brytfankę na dużym ogniu. Wlać oliwę i zrumienić mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć, aż się zezłoci. Wlać wino oraz bulion / wodę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i będzie się rozpadać. Pod koniec pieczenia zmieszać w rondelku ocet winny z cukrem, wymieszać, podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i rodzynki. Odstawić, żeby rodzynki spęczniały. Gdy mięso jest gotowe, dodać do sosu czekoladową mieszaninę oraz orzeszki piniowe i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Pyzy z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.