Antony Worrall Thompson

42.cordon bleu z kurczaka z ziemniakami po liońsku


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

42.cordon bleu z kurczaka z ziemniakami po liońsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 udka z kurczaka (po ok. 175 g) bez kości

85 g gruyere’a w plastrach

4 liście szałwii

2 plastry gotowanej szynki

sól

świeżo mielony pieprz

85 g mąki ze szczyptą soli

2 duże jajka

roztrzepane

85 g miąższu świeżej bułki

1 łyżka oliwy

25 g masła

 

 

Przygotowanie:


Rozłożyć udka płasko na desce, przykryć kawałkiem plastikowej folii i rozbić tłuczkiem do mięsa. Zdjąć folię, pośrodku każdego filetu ułożyć ser i szynkę tak, żeby nie wystawały po bokach za mięso i zawinąć mięso do góry z obu stron, tworząc niewielkie „paczuszki”. Oprószyć z wierzchu i od spodu solą i pieprzem. Dokładnie obtoczyć mięso w mące, jajku oraz bułce. Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni i usmażyć udka z obu stron, aż będą chrupiące i złociste. Osuszyć cordon bleu na papierowym ręczniku i wstawić do piekarnika, dopóki reszta składników nie będzie gotowa.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.