Antony Worrall Thompson

41.szaszłyki z wieprzowiny i chorizo z młodym bobem, fetą i miętą


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.41)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

41.szaszłyki z wieprzowiny i chorizo z młodym bobem, fetą i miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża polędwica wieprzowa

12 ugotowanych

młodych ziemniaków

8 grubych plastrów chorizo

sok z ½ cytryny

2 łyżki stołowe oliwy

garść posiekanego rozmarynu

500g świeżego lub mrożonego bobu

garść posiekanych liści mięty

oliwa z pierwszego tłoczenia

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

150g fety

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać grill. Odciąć tłuszcz z mięsa i pokroić na 12 równych porcji. Na patyczki nabijać na zmianę kawałek mięsa, młodego ziemniaka, plasterek kiełbasy. Na każdym patyczku powinny się znaleźć 3 ziemniaki, 3 kawałki mięsa i 2 plastry kiełbasy. Wymieszać sok z cytryny, oliwę i rozmaryn. Posmarować marynatą szaszłyki. Piec pod grillem 10-12 minut, raz obracając, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie gotować bób 4-5 minut we wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić do miski, wymieszać z liśćmi mięty, dużą ilością oliwy z pierwszego tłoczenia, solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przełożyć na półmisek i posypać pokruszoną fetą. Układać gorące szaszłyki i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Biximatur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chili woźnicy
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.