Antony Worrall Thompson

40.cannelloni


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

40.cannelloni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

18-20 płatów świeżego makaronu 13 na 10 cm

1 drobno posiekana cebula

8 łyżek stołowych włoskiej oliwy

500g zmielonej wołowiny

700g ricotty

150g mascarpone

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

200g startego parmezanu

100g wiórków parmezanu

800g posiekanych

włoskich pomidorów z puszki

garść (15 sztuk) świeżych liści bazylii

160ml kremówki

4 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia

sól i świeżo zmielony

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na oliwie usmażyć cebulę na małym ogniu. Dodać mięso, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Smażyć 10-15 minut. Zostawić do wystygnięcia. W dużej, czystej misce wymieszać z ricottą, mascarpone, gałką muszkatołową i parmezanem. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Położyć płat makaronu, nałożyć na końcu 2 czubate

powrót

Podobne przepisy

Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta primavera
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.