Antony Worrall Thompson

39.pieczona jagnięcina z batatami i pastą z oberżyny


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

39.pieczona jagnięcina z batatami i pastą z oberżyny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego

3 łyżeczki ziaren kolendry

3 łyżki stołowe oliwy

4 porcje po 200 g udźca jagnięcego

2 oberżyny

1 ząbek czosnku

1 łyżka stołowa pasty tahini

1 łyżka stołowa jogurtu greckiego

garść posiekanej natki pietruszki

8 obranych batatów o pomarańczowym miąższu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Na rozgrzanej patelni przypiec kmin i kolendrę. Zdjąć z patelni, wystudzić, rozetrzeć w moździerzu lub młynku do kawy. Wymieszać z 1 łyżką stołową oliwy. Natrzeć mięso, marynować 1 godzinę. Rozgrzać patelnię żeberkową, położyć całe oberżyny i opiekać ze wszystkich stron, aż będą przypalone na brzegach. Wystudzić, otworzyć i wyjąć miąższ. Wrzucić do robota kuchennego z czosnkiem i pastą tahini. Zmiksować na gładką masę. Dodać jogurt, posiekaną natkę, wymieszać i schładzać przez 1 godzinę. Gdy mięso jest zamarynowane, rozgrzać patelnię, przysmażyć z obu stron. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.