Antony Worrall Thompson

39.krewetki tygrysie suahili z ryżem kokosowym


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

39.krewetki tygrysie suahili z ryżem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki dania głównego

3 łyżki stołowe oliwy

1 duża, drobno posiekana cebula

3 drobno posiekane ząbki czosnku

drobno posiekany 2 cm kawałek świeżego imbiru

8 surowych krewetek tygrysich bez pancerzy

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

sok z 2 limonek

mały pęczek drobno posiekanej, świeżej kolendry

2 łyżki stołowe pasty tamaryndowej

2 łyżki stołowe zagęszczonego mleka kokosowego

3 drobno posiekane pomidory bez skórki



Składniki ryżu kokosowego

2 łyżki stołowe oliwy

¼ drobno posiekanej cebuli

150g opłukanego ryżu basmati

300 ml mleka kokosowego

garść posiekanej kolendry



Przygotowanie krewetek

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę, przez minutę smażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać krewetki, doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dolać sok z limonki, wrzucić kolendrę, wymieszać. Dodać pastę z tamaryndowca, zagęszczone mleko kokosowe i pomidory. Smażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple.



Przygotowanie ryżu kokosowego

Rozgrzać oliwę w garnku, na małym ogniu usmażyć cebulę, aż zmięknie. Nie może zbrązowieć. Dosypać ryż, wymieszać. Wlać mleko kokosowe i dość wody, żeby płyn przykrył ryż. Gotować 15-20 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Dodać kolendrę, wymieszać, podawać natychmiast z krewetkami.

powrót

Podobne przepisy

Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#masinek

02.04.2012 18:48


polska

CYTUJ

Świetna potrawa;) Polecam

#kiniak

17.11.2011 16:42


Wrocław

CYTUJ

Ja na stronie SEAPLANET na facebooku znalazłam wiele ciekawych przepisów na dania z krewetek:

www.seaplanet.pl
to be fit to be healthy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.