Antony Worrall Thompson

38.bezowa rolada z truskawkami


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

38.bezowa rolada z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 białek

275g cukru

20g płatków migdałów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200°C. Formę o wymiarach 33 na 23 cm wyłożyć pergaminem.
W dużej, czystej misce ubić pianę z białek. Stopniowo dosypywać cukier po łyżeczce i ubijać pianę, aż będzie bardzo sztywna i lśniąca. Rozprowadzić w formie i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut, aż będzie złocista. Zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez kwadrans, aż będzie miała chrupki wierzch. Wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć stroną posypaną migdałami na pergamin. Zdjąć warstwę pergaminu, na której się piekła i pozostawić 10 minut do wystygnięcia. Ubić śmietanę i wym

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki z kremem budyniowym
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ze śliwkami
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.